poniedziałek, 29 grudnia 2014

Sylwestrowo



Skoro Sylwester już w środę, mamy propozycję dla tych co zostają w domu z dzieciakami, czyli nas na przykład. Warto połączyć siły ze znajomymi z bliskiej okolicy, tak aby cały dom wypełnił się gwarem dziecięcego śmiechu. Warto w ten wieczór zrobić coś razem. Można pograć w gry planszowe, czy oglądnąć ulubiony film, a nawet przygotować sylwestrowe menu.

My polecamy pizzę, która zawsze smakuje zarówno dużym jak i małym, a przy tym jest mało pracochłonna. Należy tylko pamiętać, aby odpowiednio wcześniej przygotować ciasto.

Warto także udekorować choćby salon balonami czy serpentynami, a najlepiej tym i tym. Frajdę dzieciom zrobią także udekorowane szklanki, cukrem czy posypką kolorową. A jak ktoś ma ochotę może się nawet przebrać :)




Jak robimy szklanki z kolorowym rantem: do miseczki wsypujemy posypkę do dekoracji ciastek (lub cukier), górę szklanki zamaczamy na chwilę w wodzie, po czym w posypce i gotowe.




Jak robimy pizze:


Składniki na 3 pizze na cienkim spodzie (blacha średnica  - 31 cm)

Ciepłe mleko - 1/2 szklanki (mleko nadaje ciastu kruchości)
Ciepła woda - 1/2 szklanki
Cukier 1/2 łyżeczki
Drożdże suche 10 g

Maka typ 450 - 2 i 1/2 szklanki
Sól 2 łyżeczki
Oliwa 1 łyżka (nadaje ciastu elastyczności)

Sos:

Płynny koncentrat pomidorowy 300 ml
Czosnek 2 ząbki (przeciśnięty przez praskę)
Sól
Pieprz
Oliwa 1 łyżka
Oregano suszone 2 łyżki




Przygotowanie sosu:

Do małego garnka przelewamy koncentrat, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i podgrzewamy. Odstawiamy do wystygnięcia.


Dodatki do pizzy:

Ser mozzarella tarty ~ 450 g
Pieczarki (dodatek mało włoski :)) pokrojone w plasterki
Na wierzch według upodobania: szynka, salami, oliwki, tuńczyk i cebula, pomidory, itp.


Przygotowanie ciasta:

W mleku i wodzie rozpuszczamy cukier oraz drożdże. Całość odstawiamy (najlepiej w cieple miejsce) na 10 minut, przykrywając szmatką.

Do dużej szklanej lub plastikowej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i oliwę, a następnie wyrośnięte drożdże. Wszystko razem mieszamy aż do momentu jak mąka wsiąknie cały płyn. Następnie zagniatamy ciasto, jeśli ciast za bardzo klei się do rąk dodajemy trochę mąki. Zagniatamy do momentu, aż ciasto będzie elastyczne. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski wysmarowanej oliwę, przykrywały szmatka i odkładamy na 3.5 godziny.

Piekarnik nastawiamy na 250 stopni (góra dół)

Wyrośnięte ciasto ubijamy pięściami, wyciągamy z miski, zagniatamy, a następnie dzielimy na 3 równe części. Każda część oprószamy mąka i rozwałkowujemy na cienki placek, który przekładamy na blachę (najlepiej taką do pizzy, z dziurkami), dziurkujemy widelcem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 5 minut.

Na podpieczone ciasto nakładamy sos, na sos pieczarki (opcjonalnie), a potem ser, wszystko posypujemy tartym oregano. Na ser nakładamy dodatki według upodobania.

My zazwyczaj robimy pizzę z szynką, salami i oliwkami oraz tuńczykiem (w oleju) i cebula (pokrojoną w piórka.Można też na ser położyć świeże plastry pomidora, a po upieczeniu szynkę parmeńską i rukolę.

Pizzę wkładamy do nagrzanego na 250 stopni piekarnika na 8 - 10 minut (wyciągamy jak zauważymy, ze ser ie rozpuścił). Pizzę przekładamy na deskę, kroimy na kawałki i nakładamy na talerze :). Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz